Over mij

264

‘Als je oordeelt, stop je met kijken!’

Hoe kan mijn achtergrond jou helpen?
Na een eerste baan bij Justitie vond ik nieuwe prikkels en rondde vervolgens een studie tot psychotherapeut af. Na vier jaar in een ziekenhuis te hebben gewerkt, maakte ik mijn entree in het bedrijfsleven bij ABN AMRO. Voor de bank heb ik het bedrijfsmaatschappelijk werk opgezet in het Noorden van het land. Vanuit die functie begeleidde ik begin jaren tachtig slachtoffers van bankovervallen. Daarnaast leerde ik het vak als trainer bij het Opleidingscentrum van de bank (1985) waarbij de ‘vonk’ oversloeg. Het begeleiden van mensen en het bijbrengen van emotionele competenties sprak me erg aan. Mijn specialisaties zijn commerciële effectiviteit en managementontwikkeling. Sinds die tijd heb ik het trainen en coachen niet meer losgelaten.
Na mijn activiteiten bij ABN AMRO volgde de stap naar het trainingsbureau KSGBerenschot. Vijf jaar later ben ik voor mijzelf begonnen en richtte ik in 1997 de RBZ(Raadgevend Bureau Zijlstra) Groep op in het midden van het land, en in 2001 zijn wij naar Groningen verhuisd. In 2008 verkocht ik mijn aandelen RBZ en vrij snel daarna richtte ik de 2M Group op. 2M (to matter) is een adviesbureau voor training en coaching, recruitment en consulting. Onze missie is: ertoe doen! 2M creëert meerwaarde binnen organisaties voor mensen die richting zoeken bij persoonlijke en professionele dilemma’s. Of zoals ik het ook vaak zeg: ‘Believe you matter!’ Voor mij is de cirkel nu rond: begonnen in 1977 als therapeut met als doel bemiddeling en begeleiding in veel (persoonlijke)conflictsituaties en nu mental trainer/coach met als voornaamste doel mensen weer in hun kracht te zetten, zowel privé als zakelijk.
Ik heb ruim 30 jaar ervaring in het adviseren, coachen en trainen van managers en medewerkers op alle niveaus binnen organisaties in de profit en non-profit sector. Ik coach en train momenteel zowel mensen uit het bedrijfsleven en overheid als mensen die zich privé bij mij aanmelden.
Mijn favoriete onderwerpen zijn: persoonlijke groei en ontwikkeling, (paradoxaal)leiderschap, zelfmanagement, (provocatief) coachen, empathie, gebruik je hersenen! (over ons brein) en emotionele intelligentie.

Wat drijft mij?
Ik hou van mensen, ondernemen en resultaten! Het beste uit mensen halen zodat zij weer in hun kracht functioneren en met plezier door het leven gaan. Specifiek het gedrag van mensen, hun talenten, hun dromen en vooral hun potentieel. Ik heb mijn missie en levenswerk samengevat in de volgende drie woorden: ‘jij doet ertoe!’ Ik geloof in mensen, ik geloof in verandering en ik heb de overtuiging dat ik mensen en organisaties optimaal laat presteren. Alles wat ik doe staat in dat teken. Mijn benadering laat zich het beste omschrijven als gepassioneerd en ‘respectvol confronteren’. Op speelse en humoristische wijze wil ik mensen een spiegel voorhouden en verleidt ik hen tot zelfreflectie en gedragsverandering. Uiteindelijk is de centrale vraag voor leiders: wie zou jou volgen, zonder je titel van manager of directeur? We weten vaak wel wat we moeten doen, maar dit echt laten zien is een ander verhaal. Ik wil de brug zijn tussen dit weten en doen, tussen know how en show how. Bij mij gaat het niet om te bepalen ‘wat fout is’, het gaat over hoe ik mensen meer inzicht kan geven. Ik ben een gids en katalysator in de reis van zelfontdekking. Op micro niveau draagt training en coaching bij aan een grotere tevredenheid op het werk en thuis. Minder stress en frustraties en meer zelfrespect. Evenwicht tussen iemands privé-leven en professionele leven kan helpen een groter gevoel van authenticiteit te krijgen in de omgang met mensen. Op meso en macro niveau (team of organisatie) kan ik een bijdrage leveren aan de transformatie van de cultuur van de organisatie.
Ik wordt vaak omschreven als energiek, inspirerend, doelgericht en informeel. Ik ben radicaal eerlijk met respect voor de mens. Als je ambities hebt en elke wedstrijd speelt om te winnen, neem je risico’s. Gedurende de laatste 30 jaar heb ik op die wijze veel mooie overwinningen geboekt en natuurlijk ook enkele nederlagen. Maar juist door deze tegenslagen ontmoet je in mij een mens, die zich kan verplaatsen in situaties die jou mogelijk belemmeren om zelf tot je recht te komen.

Mijn hobby’s zijn: klassieke muziek, bewonderaar van Johann Sebastian Bach (geen dag zonder Bach), lezen, tuinieren, herdershonden, joggen, tennis en schaatsen.

Ik ben vader van 4 zonen en 2 dochters. Twee zonen en mijn oudste dochter hebben, na enkele omwentelingen, bewust gekozen voor hetzelfde vak dat ik al zo lang koester. De twee jongste zonen en dochter zijn nog aan het studeren.

Auteur samen met Lizanne Vroom:
‘Ik durf het risico wel aan!’ Vakmedianet ISBN 978 9462760295
‘Liefde komt niet van één k(l)ant!’ Kluwer ISBN 978 9013112887

Mijn DNA
Transparantie, inspireren, neuraal netwerken, betrokken observeren, feiten en gevoel, respect, diepgang, balans in structuur en vrijheid, constructief afbreken, vertrouwen cultiveren, wijs inzichtgeven, creatief innoveren, ethisch uitdagen, genieten van het proces, afstemmen en regie, ontwikkelen en ontwerpen, hoofd en hart, participatie, flexibiliteit.

Mijn waarde(n) in training en coaching

Passie
Dit uit zich in mijn enthousiasme, gedrevenheid en liefde voor het vak waarbij de mens voor mij centraal staat.

Vrijheid
Ik merk vaak dat de kettingen die je verhinderen echt vrij te zijn meer mentaal zijn dan fysiek. Ook ik heb mezelf vaak bedrogen door mijn eigen meningen. Toen ik dit losliet kreeg ik meer energie en vitaliteit en leef ik nu met een grotere intensiteit en vrijheid. Tussen stimulus en respons ligt ieders vrijheid om te kiezen. Ik wil mensen helpen ook te kiezen. Kiezen is in vrijheid creëren. Kiezen is de kracht om je leven een andere wending te geven. Door aan de kant van de oorzaken te gaan staan en niet alleen te regeren op de gevolgen zal je ervaren dat je zelf de regie over je eigen leven hebt.

Eigen verantwoordelijkheid
Vanuit vrijheid kunnen mensen zelfstandig beslissen, groeien en ontwikkelen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen ervaringen. In mijn training en coaching ligt zowel het probleem als de oplossing in de mens zelf. Deze eigen verantwoordelijkheid stimuleer ik maar ik denk wel mee. Ik maak niemand tegen zijn of haar zin gelukkig. Ik ben betrokken, respectvol en steun je door gesprekken, maar ik zie je vraagstuk ook in bredere context. Confrontatie wissel ik af met waardering, soms ontdekkend, soms toedekkend.

Authenticiteit
Laat nooit de angst om wat anderen van je denken, je stoppen om jezelf te zijn. De manier waarop je naar jezelf kijkt is een keuze. Het verlangen om jezelf te zijn is om veel redenen een goed verlangen.
Ook als het lastig is om dit voor elkaar te krijgen. Misschien is het beter om er minder geforceerd naar te zoeken, waardoor je je authenticiteit juist weer dichter benadert. De mens van nu zoekt authenticiteit. Als je jezelf blijft heb je makkelijker toegang tot de harten en de hoofden van mensen, wie of wat je ook bent. We kunnen op zoek gaan naar jouw identiteit, naar je eigen gevoelens en behoeften achter je masker. Wat anderen zeggen kan de stimulus maar nooit de oorzaak zijn van jouw gevoelens. Jij hebt de keuze in de manier waarop je luistert en kijkt wat de ander zegt en doet. Een vogels is nooit bang dat zijn tak breekt, want hij vertrouwt niet op de tak, maar op zijn eigen vleugels. Veel mensen zitten nog teveel in hun hoofd en luisteren te weinig naar hun hart.